Warme Winteravond in Mechelen: Nooit nog nacht (de effecten van lichtvervuiling)

Lichtvervuiling is een belangrijke oorzaak van de achteruitgang van biodiversiteit en vormt een omvangrijk en complex milieuprobleem. Meer dan 23% van het aardoppervlak ondervindt invloed van een verhoogde helderheid van de hemel en lichtvervuiling blijft wereldwijd toenemen met 2% per jaar. De cyclus van licht en duisternis is sinds het ontstaan van de aarde een van de fundamentele ritmes op onze planeet. De meeste levensvormen vertrouwen op deze cyclus of zijn ervan afhankelijk voor hun overleving. Door slimmer en minder te verlichten kan men zowel energie- als biodiversiteitswinst boeken én het levert meestal ook een flinke financiële besparing op. Een recent onderzoek kwam tot de conclusie dat lichtvervuiling een ernstige impact heeft op de overleving en voortplanting van insecten. 

Aangezien insecten een heel belangrijke schakel zijn in voedselwebben en ze meerdere ecosysteemfuncties vervullen (bv. bestuiving, pestcontrole) kan het verdwijnen van insecten een gigantische impact hebben op het leven op aarde. Voor bestuiving alleen zou het verdwijnen van insecten wereldwijd al een maatschappelijke meerkost betekenen van 190 à 310 miljard euro per jaar!

Robert Schepers, medewerker natuur bij Regionaal Landschap Schelde Durme, schetst op een laagdrempelige wijze de problematiek van lichtvervuiling op onze biodiversiteit en geeft concrete tips hoe wij als samenleving en als individu dit probleem mee kunnen oplossen. Lees meer

De lezing loopt van 20u00 tot 22u00.
De bar is open van 19u30 tot 22u30.

Inschrijvennoodzakelijk
Deelnamegratis

Bij niet opdagen of annulatie minder dan drie dagen voor het evenement, zal u per mail gevraagd worden 10 euro te storten op onze eventrekening. Zo willen we vermijden dat écht geïnteresseerden niet kunnen deelnemen. Bedankt voor uw begrip.

Wanneer de lezing volzet is, kan je een mail sturen om op de wachtlijst te komen staan.

Toon kaart Het Predikheren
Goswin de Stassartstraat 88
2800 Mechelen
woe 02/12/20 van 19:30 tot 22:30
Natuurpunt Mechels Rivierengebied, Kern Mechelen
Bestel tickets Bestel tickets
nils.iwens@natuurpunt.be
0468361446
www.natuurpunt.be/agenda/warme-winter...