Turkse Stemmen

Festival, Literatuur

Een literaire ode aan een wereldtaal. Lees meer

De Turkse literatuur, geworteld in een rijke cultuur, heeft al vele generaties van originele schrijvers en dichters opgeleverd. Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk is dan ook geen unicum, de hedendaagse Turkse literatuur is mede dank zij de diaspora een meerstemmige en uiterst vitale scene. Enkele van de mooiste stemmen zullen in Mechelen weerklinken.

Mustafa Kör is een bekroonde dichter en romancier, die uiterst lovende recensies oogstte met zijn poëziebundel Ben jij liefde. De Nâzim (Nâzim) Hikmet van Vlaanderen wordt hij wel eens genoemd. Dat treft, want Turkse Stemmen brengt een eresaluut aan deze literaire reus van de 20ste eeuw.

Sytske Sötemann, vertaalster van Turkse poëzie, en acteur Hakan Arif putten samen uit Hikmets meesterwerk Het epos van sjeik Bedreddin.

Birsen Taspinar (Taspinar) is auteur, psychologe én gezegend met een prachtige zangstem. Op muziek brengt ze fragmenten uit haar boek Moeders van de stilte.

'Last but not least' introduceren we Çiler Ilhan, een van de opvallendste auteurs van haar generatie met een internationaal bekroond oeuvre dat zowel verhalen, romans en essays als vertalingen en recensies omvat.

Turkse Stemmen is een rigoureus tweetalig programma. De auteurs lezen voor in het Turks, terwijl de vertaling op een groot scherm wordt geprojecteerd. Auteurs gaan in gesprek met Gülcan Kahraman, hoofdredacteur van Akrostis het Nederlands-Turkse tijdschrift voor literatuur en kunst. Het programma wordt muzikaal opgeluisterd door het Melike Trio. Folk, jazz, chanson, ethnopop, de Gentse zangeres-germaniste en psychotherapeute Melike Tarhan heeft al een rijke discografie op haar naam. Tijdens Turkse Stemmen vergast ze ons op een greep uit haar soefi-repertoire. De tweetalige presentatie is in handen van Kathy Van Crombruggen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart ARSENAAL/LAZARUS (UiTPAS)
Hanswijkstraat 63
2800 Mechelen
zo 08/12/19 van 15:00 tot 18:00
Cultural Bridges in Belgium (CBiB)

€ 10,0

Kansentarief voor UiTPAS Mechelen: 2,0

www.arsenaallazarus.be/kalender/item/...
info@cbib.be
www.facebook.com/CBiB.be