SPIRIT CAPITAL – Roland Gunst_John K Cobra / Moussem

‘Domination must envelop the subjugated, the colonised, and maintain them in a more or less permanent state of trance, intoxication, and convulsion so that they are incapable of thinking lucidly for themselves.’ – Achille Mbembe Lees meer

SPIRIT CAPITAL verwijst naar een object uit de Congolese Luba traditie: een houten hoofdsteun, met aan de basis meestal twee identieke, vrouwelijke figuren. Deze objecten dienen als ‘lieux de mémoire’, oftewel geest- en geschiedeniscontainers. Ze zijn onderdeel van een complexe, reflectieve en historische infrastructuur binnen de Luba gemeenschap.

Twee vrouwelijke, uiterlijk identieke performers bewegen zich doorheen de theaterruimte. Het scènebeeld evoceert de ‘Tropical Bungalow’, een verblijfsstructuur die door de koloniaal in Congo werd geïnstalleerd en was ingedeeld volgens het principe van ‘zoning’: het strikt scheiden van bewegingsruimte voor wit (de koloniale residenten) en zwart (het lokale huishoudelijk personeel). De zogenaamde ‘boys’, de zwarte jongens die er werkten, begonnen het gedrag en de stijl van de witte overheerser te kopiëren en zich op allerhande manieren eigen te maken. Het was het begin van een rijke traditie van ‘Sapologie’ of ‘SAPE’: performatieve, identitaire praktijken van Congolese dandy’s, een tegencultuur tegenover het ruimtelijk, sociaal en raciaal indelen van lichamen.

SPIRIT CAPITAL transformeert de scène tot een geritualiseerde plek en nodigt uit tot een ruimtelijke en mentale reis waarin historisch onderdrukte lichamen via bewegingen, woorden, geluiden, muziek en uiterlijke transformaties de ketens van de geschiedenis kunnen afwerpen en zich bevrijden.

---

concept en regie Roland Gunst_John K Cobra
choreografie Moya Michael
performers Doris Bokongo Nkumu en Nathalie Bokongo Nkumu (Les Mybalés)
tekst Roland Gunst_John K Cobra & Esther Severi
---
dramaturgie Esther Severi
soundscape Laryssa Kim
vormgeving Stef Stessel
kostuum Andrea Kränzlin
---
productie John K Cobra institute of Videoartfacts en Moussem Nomadisch Kunstencentrum
coproductie deSingel, Kunstencentrum Vooruit, Kaaitheater en d e t h e a t e r m a k e r
met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in zuidelijk Afrika
met dank aan ARSENAAL/LAZARUS, Latitudes Art Fair, The Centre for the Less Good Idea
---
beeld Roland Gunst

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart ARSENAAL/LAZARUS (UiTPAS)
Hanswijkstraat 63
2800 Mechelen
woensdag 22 september 2021 van 20:15 tot 22:00
ARSENAAL / LAZARUS

€ 16,0

Kansentarief voor UiTPAS Mechelen: 3,0

www.arsenaallazarus.be/kalender/item/...