Soirée MuzE - Moneta Nova: de munt in de middeleeuwen

De munt is een massaproduct waarvan soms honderdduizenden exacte kopieën op zeer korte tijd werden vervaardigd. In bepaalde periodes was deze productie ook winstgevend. Er stond geen waarde op de munten vermeld en de overheid kon spelen met de koers en het gehalte. Lees meer

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat haast elke graaf of hertog zijn eigen munt wenste te maken. De strijd om het muntrecht en de centralisatie van de muntslag waren een bijna constant gegeven tijdens de middeleeuwen.

Omdat er zo veel munten van verschillende origine door elkaar circuleerden, was het soms ook erg verwarrend om een eenvoudige betaling uit te voeren. Bovendien werd er gerekend met rekeneenheden en veranderde de waarde van de munt geregeld, vooral in de 14de en 15de eeuw. Genoeg dus om iedereen – misschien ook u? – in de war te brengen!

In deze lezing gaat veel aandacht naar de productiewijze van de munt, de evolutie van de munt en het muntgebruik van de 5de tot in de 16de eeuw in de Lage Landen. Ook voorbeelden uit het muntatelier van Mechelen in de 14de en 15de eeuw komen aan bod.


Prof. Johan van Heesch studeerde geschiedenis aan de UGent en behaalde zijn doctoraat in de archeologie aan de KU Leuven. Hij is conservator van het Penningkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België en doceert numismatiek aan de KU Leuven en aan de UC Louvain. Behalve oud-voorzitter van het Koninklijk Belgisch Genootschap voor Numismatiek is van Heesch ook codirecteur van de ‘Revue belge de Numismatique’. Zijn onderzoek spitst zich vooral toe op de muntcirculatie en het muntgebruik van de Romeinse tijd. Als verantwoordelijke van de rijkscollectie van munten en penningen reikt zijn scope evenwel tot in de moderne tijden.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Museum Hof van Busleyden
Sint-Janstraat 2a
2800 Mechelen
donderdag 14 februari 2019 van 20:00 tot 22:00
Museum Hof Van Busleyden

€ 5,0

Kansentarief voor UiTPAS Mechelen: 1,0

www.hofvanbusleyden.be/klinkende-munt