Soirée MuzE - In hoofd en handen: figurentheater als immaterieel cultureel erfgoed

Met de Conventie voor het Borgen van Immaterieel Cultureel Erfgoed (2003) vestigde UNESCO internationaal de aandacht op de kwetsbaarheid van levende praktijken, kennis en technieken. Om hun toekomst te garanderen, vereisen ze een heel andere omgang dan tastbaar erfgoed zoals objecten of monumenten. Het figurentheater komt – als podiumkunstendiscipline – expliciet aan bod in de Conventie. Want ook het figurentheater bestaat uit gespecialiseerde vaardigheden, zoals de kunst van het maken en van het bespelen van figuren. Dit vakmanschap wordt grotendeels mondeling en al doende doorgeven. Het zit bij wijze van spreken in de hoofden en handen van gepassioneerde figurentheatermensen, die het van generatie op generatie doorgeven. Lees meer

Tijdens deze lezing bekijken we eerst hoe de immaterieel-erfgoedbril hulp kan bieden om de toekomstkansen van het figurentheater te vergroten. Nadien leidt moderator Roel Daenen een panelgesprek met enkele sleutelfiguren uit de praktijk van het figurentheater. Zo komt u te weten hoe Paul Contryn verder bouwde op de ruime bagage aan spel- en maaktechnieken van zijn vader en grootvader. Willem Verheyden vertelt onder meer hoe hij zijn ruime ervaring in het figurentheater nu ook inzet als docent binnen het deeltijds kunstonderwijs. Enkele van zijn studenten sluiten aan met een mooie demonstratie.

Hanne Ampe is stafmedewerker bij CEMPER, Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed (voorheen Het Firmament). Paul Contryn is huisscenograaf, acteur en regisseur bij DE MAAN. Willem Verheyden was tot 2013 artistiek leider van DE MAAN, is bestuurslid van CEMPER, regisseur van tal van producties en docent aan de academies van Aalst, Buggenhout, Gent en Mechelen.

Toon kaart Museum Hof van Busleyden
Sint-Janstraat 2a
2800 Mechelen
do 13/06/19 van 20:00 tot 22:00
Museum Hof Van Busleyden

€ 6,0

Opportunities tariff for pass holders from another region: € 1,2

Kansentarief voor UiTPAS Mechelen: 1,0

bit.ly/2OdCCxF
hvb@mechelen.be
www.hofvanbusleyden.be/hoe-maakt-u-het