Soirée MuzE - Bouwen in middeleeuws Mechelen. De sporen op de bouwstenen spreken

Onderzoek van gebouwen in witte kalkzandsteen toont aan dat de gebruikte steenhouwtechniek tweemaal veranderde tijdens de 15de eeuw. Ook alle belangrijke middeleeuwse kerken van Mechelen zijn opgetrokken in deze steensoort. Frans Doperé legt aan de hand van de observaties in de Sint-Romboutskathedraal uit hoe het onderzoek verloopt en hoe dit ons de kans geeft om de middeleeuwse bouwwerf in detail te volgen. Hij trekt parallellen naar het onderzoek in de Sint-Janskerk, de Sint-Katelijnekerk en de kerk van Onze-Lieve-Vrouw over de Dijle. Zo krijgen we een beter zicht op hoe de diverse werven te Mechelen bijna samen evolueerden. Lees meer

Omdat dit onderwerp erg nieuw is en weinig mensen vertrouwd zijn met de werktuigen en de sporen ervan, brengt de spreker een heel arsenaal aan werktuigen mee. We krijgen de kans om ze van dichtbij te bekijken, vast te nemen en de onderlinge verschillen waar te nemen.

Frans Doperé is Doctor in de Wetenschappen en als onderzoeker verbonden aan de Onderzoeksgroep Archeologie van de KU Leuven. Hij specialiseerde zich in de analyse van middeleeuwse bouwwerven en ontdekte dat de sporen van de steenbewerking kunnen helpen bij het dateren van gebouwen of onderdelen ervan. Doperé onderzocht 370 middeleeuwse gebouwen in België en Frankrijk en bracht daarbij de migratie van nieuwe steenhouwtechnieken aan het licht. Na 25 jaar onderzoek publiceerde hij in 2018 het standaardwerk ‘Dater les édifices du Moyen Âge par la pierre taillé’ (uitgeverij Safran, Brussel).

Toon kaart Museum Hof van Busleyden
Sint-Janstraat 2a
2800 Mechelen
do 23/05/19 van 20:00 tot 22:00
Museum Hof Van Busleyden

€ 6,0

Opportunities tariff for pass holders from another region: € 3,6

Kansentarief voor UiTPAS Mechelen: 1,0

bit.ly/2Cm7Spy
hvb@mechelen.be
www.hofvanbusleyden.be/hoe-maakt-u-het