Sint-Pieter-en-Paulkerk

Monument, Erfgoed

De Sint-Pieter en Sint-Paulkerk is gebouwd tussen 1670 en 1677. Het is een uniek voorbeeld van de 17de eeuwse kerkarchitectuur van de jezuïetenorde. Lees meer

Wanneer men de Sint-Pieter-en-Paulkerk betreedt, valt meteen het zeer rijke interieur op. Een gigantische schilderijenreeks bedekt de zijwanden. Rijk gesculpteerde biechtstoelen lopen rond het ganse interieur. Het hoogkoor wemelt van de beelden en de versierselen.

Niet alleen de hoeveelheid aan kunstwerken is bijzonder. Wel het feit dat dit het enige nog intacte kerkinterieur is in de Zuidelijke Nederlanden uit de tijd van de inrichting door de jezuïeten. Dit maakt de Mechelse Sint-Pieter-en-Paulkerk tot een van de gaafste en meest authentieke barokkerken.

In 1670 begonnen de jezuïeten met de bouw van de kerk. Door de enorme stroom aan pelgrims die de armreliek van de H. Franciscus Xaverius wilden vereren, was hun oude kerk te klein geworden. Na de opheffing van de orde in 1773 is de voormalige ordekerk omgevormd tot de parochiekerk Sint-Pieter-en-Paul.

De acht historische kerken zijn open van donderdag tot dinsdag van 13.00 tot 17.00 uur tijdens de zomerperiode (van 1 april tot 31 oktober) en van 13.00 tot 16.00 uur tijdens de winterperiode (van 1 november tot 31 maart).

Toon kaart Sint-Pieter-en-Paulkerk
Veemarkt zn.
2800 Mechelen
Stedelijke musea Mechelen
gratis
www.mechelen.be/961/content/2055/sint...