Schapenscheren

Deze dag worden onze schapen van hun winterjasje ontdaan, de schapen van de kinderboerderij worden één keer per jaar geschoren. Schapen worden van oudsher in Vlaanderen van begin mei tot half juli geschoren. Lees meer

Op onze kinderboerderij leven bijna uitsluitend oude Belgische landbouw- en neerhofdieren die een grote cultuurhistorische waarde hebben en waarvan sommigen zeer zeldzaam zijn.
De kudde schapen die op onze kinderboerderij leven zijn "Lakense" schapen. Het ras zou adellijk bloed hebben en rond 1890 gecreëerd zijn door herder Janssens, de toenmalige herder van de schaapskudde van het kasteel Laken, thuishaven van het Belgisch Vorstenhuis.

Onze gefokte schapen verliezen niet vanzelf hun wol, daarom worden ze jaarlijks geschoren. Het scheren heeft een grote impact op de schapen, het wegnemen van hun vacht betekent verlies van hun isolerende laag. Ze worden hoofdzakelijk elektrisch geschoren, het schaap kan zittend of liggend geschoren worden. Als het een tijdje warm weer is, dan is het wolvet zacht en gaat het scheren makkelijker.

De hoeven van onze schapen worden gekapt en ze worden ook
ontwormd. De schaapscheerder zal deze dag graag jullie vragen beantwoorden.
Kinderen kunnen creatief aan het werk met schapenwol.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Domein Tivoli
Toon kaart Domein Tivoli
Antwerpsesteenweg 94
2800 Mechelen
zo 21/05/17 van 13:00 tot 22:00
Domein Tivoli
gratis
tivoli@mechelen.be
015 20 66 84
www.mechelen.be/tivoli