Roep om Rechtvaardigheid | UiTPAS-voordeel: Gratis inkom = 10 ptn

Naar aanleiding van het stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN. zal het Hof van Busleyden onderdak bieden aan de tentoonstelling Roep om Rechtvaardigheid. Kunst en Rechtspraak in de Bourgondische Nederlanden. Het is tegelijk de openingstentoonstelling voor het museum én het sluitstuk van het stadsfestival. Lees meer

Roep om rechtvaardigheid wil de rijke en fascinerende wisselwerking belichten tussen kunst, de praktijk van de rechtspraak en het idee van rechtvaardigheid in de gebieden die onder de jurisdictie van de Grote Raad van Mechelen hebben gestaan tijdens de hoogdagen van deze instelling, namelijk van het midden van de vijftiende tot het midden van de zeventiende eeuw.

Een groot aantal Nederlandse vorstendommen werd tijdens deze periode verenigd door de hertogen van Bourgondië. Vervolgens gingen de Nederlanden deel uitmaken van een absolutistisch bestuurd wereldrijk onder keizer Karel V. Als gevolg van de Reformatie en de Opstand tegen Spanje viel de regio uiteen in twee delen, die zich vervolgens ontwikkelden tot twee aparte politieke entiteiten.

De tentoonstelling is opgebouwd rond drie thema's: 'rechtvaardigheid', 'rechtspraak' en 'onrecht'. Kunstwerken over recht en rechtvaardigheid uit de Nederlanden worden bij elkaar geplaatst en gesitueerd tegen de juridische, historische en culturele achtergrond waarin ze zijn ontstaan. Tegelijk wil de expo aantonen hoe deze kunstwerken op een krachtige manier een van de meest universele menselijke verlangens zichtbaar hebben gemaakt: het streven naar rechtvaardigheid en de complexe confrontatie daarvan met de werkelijkheid.

Op Roep om Rechtvaardigheid zullen prestigieuze topwerken te zien zijn van onder anderen Quinten Metsys, Maarten van Heemskerck, Pieter Bruegel de Oude, Maerten de Vos, Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck en Philippe de Champaigne. Deze worden uitgeleend door musea als het Prado en het Patrimonio Nacional in Madrid, de Gemäldegalerie in Berlijn, het Ashmolean museum in Oxford en nationale en internationale privéverzamelingen.

ORGANISATIE
OP.RECHT.MECHELEN., Musea & Erfgoed Mechelen en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

CURATOREN
Samuel Mareel
Ellen Goetstouwers
Elsje Janssen
Manfred Sellink

***UiTPAS-Voordelen***
- Gratis inkom = 10 ptn
- 10% korting in museumshop = 5 ptn

Toon kaart Museum Hof Van Busleyden
Sint Janstraat 2a
2800 Mechelen
Van 12 april 2018 tot 24 juni 2018 (
ma van 10:00 tot 17:00,
di van 10:00 tot 17:00,
do van 10:00 tot 22:00, vr van 10:00 tot 17:00,
za van 10:00 tot 17:00,
zo van 10:00 tot 17:00)
Museum Hof Van Busleyden

€ 11,0

Kansentarief voor UiTPAS Mechelen: 2,0

muse.mechelen.be/roep-om-rechtvaardig...