Ridders & Prinsessen

Meisjes spelen met poppen, jongens soldaat. Het is een cliché dat al eeuwen meegaat. De wereld van ridders en prinsessen is al lang een immens populair onderwerp in speelgoed. Fabrikanten spelen in op de stereotiepe voorliefdes van meisjes voor prinsessen en van jongens voor ridders. In een speelgoedwinkel hollen de meisjes doorgaans naar de rekken met poppen, glitter en frivole roze kastelen. De jongens laten hun oog meestal vallen op stoere speelgoedzwaarden en robuuste burchten. Zit het in de genen? Wat zegt het over hedendaagse genderrollen? Lees meer

Bekende speelgoedmerken zoals LEGO, Playmobil en Barbie hebben verschillende sets kastelen, burchten, ridders en prinsessen in hun assortiment. Is het toeval dat bij LEGO en Playmobil de ridders in de meerderheid zijn? Het museum toont van deze merken bruiklenen en een aanzienlijke selectie uit eigen collectie. Ook thematische bordspellen die de ridderfiguur eveneens een prominente rol toewijzen, ontbreken niet. Nog te zien zijn middeleeuwse speelgoedsoldaatjes te paard, recent speelgoed van Juratoys en Hama, het resultaat van een duik in de verkleedkoffer en Nella, de Ridderprinses.

Inspiratie en aanleiding voor de expo ‘Ridders & Prinsessen’ is de tentoonstelling ‘Kinderen van de Renaissance’ die gelijktijdig loopt in Museum Hof van Busleyden. In Mechelen groeien in de 16e eeuw drie generaties Bourgondisch-Habsburgse prinsen en prinsessen op… met speelgoed. Jonge meisjes, zoals Isabella van Oostenrijk, kregen modepoppen. Jongetjes zoals Karel V kregen paarden en ridders. Speelgoed was toen erg gericht op de voorbereiding van het latere leven. Karel V schopte het tot keizer, Isabella tot koningin van Denemarken. Dat het speelgoed van toen onderworpen was aan genderclichés is dus geen verrassing, maar misschien wel dat deze tot op de dag van vandaag doorwerken.

Toon kaart Speelgoedmuseum Mechelen
Nekkerspoelstraat 21
2800 Mechelen
van 27/03/21 tot 04/07/21 di, woe, do, vrij, za, zo van 10:00 tot 17:00 (ma gesloten)
Speelgoedmuseum Mechelen

€ 9,8

Kansentarief voor UiTPAS Mechelen: 2,0

book.timify.com/services?accountId=5e...
info@speelgoedmuseum.be
015 55 70 75