'Poésie de Bretagne' - 'Bretoense Poezie

Tentoonstelling, Meerdere kunstvormen

Galerie M stelt werk tentoon van Bretoens kunstenaar Patrice Cudennec
Patrice Cudennec werd geboren te St.Brieuc (Bretagne) in 1952 en groeide op in de Côtes d’Armor. Hij leeft en werkt er. Hij is autodidact - kunstschilder, ceramist, graveur, beeldhouwer – en realiseert eveneens ontwerpen voor glasramen, wandtapijten en andere materialen.
Talrijke tentoonstellingen werden aan hem gewijd in Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, USA, Antillen, Tunesië, Jordanië, Zwitserland, en eveneens in België: Lier, Mechelen, Brussel (Europees Parlement)
Atelier: Plérin / St. Brieuc
Galerij: Pont-Aven
www.patrice-cudennec.com
Wat men over hem zegt:
“ … Zijn universum vol tederheid zet aan tot een vorm van meditatie, van kalmte, die zelden iemand onberoerd laat… twee belangrijke en verwante stromingen moeten benadrukt worden omdat hun invloed merkbaar is in zijn werk : de school van Pont-Aven en de Nabis…. Geïnspireerd door zijn Bretagne en de herinneringen uit zijn kindertijd geeft hij haar helderheid, passie, humanisme, poëzie weer…. Hij creëerde op een zeer instinctieve manier zijn wereld als kunstenaar-dichter…. Zijn kunst, op het eerste gezicht vaak makkelijk, omvat bij nader inzien een aanpak gekenmerkt door symbolen, door een cultuur eigen aan een plek en een volk…. Zijn creaties zijn getekend door spiritualiteit, sharing, liefde, verdraagzaamheid, empathie, sereniteit …. Het idee zelf van het heilige is nauw verbonden met zijn universum…. Men kan stellen dat de rust, die meerderheid van zijn werken uitstraalt, op een natuurlijke manier tot een bijna mystieke dimensie leidt. Het personage in zijn schilderkunst lijkt aan introspectie te doen en deelt deze met ons door zijn beweegloosheid en rust…. We spreken hier over gulheid en vertrouwen in de mens… De schilder van de tederheid…. Zijn vermogen om blijheid, en zelfs geluk, te vangen in zijn creatief proces, maar eveneens in zijn relatie tot mens en omgeving, is ongetwijfeld zijn belangrijkste sterkte…. Hoofdkenmerk in talrijke werken: handen die danken, handen die meer beschermen dan bezitten…. Een idee van bescherming is vaak aanwezig in zijn kunst. De neergebogen hoofden, signatuur van zijn werk, zijn uitdrukking hiervan. De lichamen plooien zich, vouwen en buigen om beschutting te bieden, gerust te stellen zonder te verdrukken…. Zij vatten het personage in de harmonie van de welving, van de omwikkeling. Op dezelfde manier zie je in zijn dorpen en gehuchten, waar de personages voelbaar maar niet meer zichtbaar zijn, waar de huisjes leven uitstralen.”
(uittreksels: P. Théallet – Y. Rivallain)

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Galerie M - leven met kunst
KANUNNIK DE DECKERSTRAAT 56 (INGANG VIA KERKSTRAATJE!)
2800 Mechelen
Van
za 23 oktober 2021 11:00 tot
zo 24 oktober 2021 18:00 Van
za 30 oktober 2021 11:00 tot
zo 31 oktober 2021 18:00 Van
za 6 november 2021 11:00 tot
zo 7 november 2021 18:00