Onze-Lieve-Vrouw van Leliëndaalkerk

De Onze-Lieve-Vrouw-van-Leliëndaalkerk is één van de acht historische kerken in Mechelen. Lees meer

De Onze-Lieve-Vrouw-van-Leliëndaalkerk behoorde in de 17de eeuw tot het voormalige klooster van de norbertinessen van Leliëndaal en is een ontwerp van Lucas Faydherbe. Het poortgebouw rechts naast de kerk, waar na de afschaffing van de orde in de 18de eeuw een liefdadigheidsinstelling gevestigd was, is bewaard gebleven. Op de platen tussen de ramen staan de namen van de grootste weldoeners nog steeds te lezen.

Vandaag is brasserie De Margriet er gevestigd, dat met zijn leuke terras een rustig plekje biedt te midden van de drukke winkelstraat. In deze voormalige norbertinessenkerk spelen de beeldtaal en de ideologie van de jezuïeten een hoofdrol. Het beeld van Ignatius van Loyola in de voorgevel, het schilderij in het hoofdaltaar, de Lourdesgrot en de opvallende aanwezigheid van Maria, zijn voorbeelden van die jezuïeteninspiratie.

Desondanks bleef het globale barokke karakter van het interieur goed bewaard. Het kerkmeubilair werd na de Franse Revolutie verkocht. Daarom stamt het merendeel van de huidige inrichting uit de 20ste eeuw. De preekstoel is te bezichtigen in de Sint-Romboutskathedraal.

Toon kaart Onze-Lieve-Vrouw Van Leliëndaalkerk
Bruul zn
2800 Mechelen
9:00 tot 17:00 Di Van 9:00 tot 17:00 Wo Van 9:00 tot 17:00 Do Van 9:00 tot 17:00 Vr Van 9:00 tot 17:00 Za Van 9:00 tot 17:00 Zo Van 12:30 tot 17:00
Torens aan de Dijle
gratis
hvb@mechelen.be
muse.mechelen.be/torens-aan-de-dijle