Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek

De Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek is één van de acht historische kerken in Mechelen. Opgelet! Wegens restauratiewerken is de basiliek slechts gedeeltelijk toegankelijk. Lees meer

De barokke bedevaartkerk is een ontwerp van Lucas Faydherbe. Het is een van de eerste koepelkerken in de Lage Landen. De koepel was nog hoger gepland, maar de onderbouw bleek niet stevig genoeg. Over de bijkomende versterkingen werd er een hevige strijd gevoerd tussen de architect en de kerk.

Binnen zitten onder aan de koepel twee reusachtige reliëfs, ook van Faydherbe. Tot de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog dacht iedereen dat het om zandstenen werken ging. Maar die zouden te zwaar geweest zijn, daarom plaatste de vindingrijke Faydherbe gipsen reliëfs. Pas toen de beschadigde reliëfs hersteld werden, ontdekte men het bedrog.

Vooraan in de kerk staat het miraculeuze Mariabeeld dat jaarlijks in de Hanswijkprocessie wordt meegedragen. Wijlen paus Johannes Paulus II bidt in 1985 in deze kerk, die twee jaar later tot basiliek wordt verheven. De Hanswijkprocessie vindt jaarlijks plaats op de zondag voor Hemelvaart.

Toon kaart Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek
Hanswijkstraat zn.
2800 Mechelen
Ma Van 0:00 tot 0:00 Di Van 0:00 tot 0:00 Wo Van 0:00 tot 0:00 Do Van 0:00 tot 0:00 Vr Van 0:00 tot 0:00 Za Van 0:00 tot 0:00 Zo Van 0:00 tot 0:00
Torens aan de Dijle
gratis
hvb@mechelen.be
muse.mechelen.be/torens-aan-de-dijle