Nieuws of geen nieuws, dat is de kwestie #1 Wie bepaalt wat nieuws is? – ARSENAAL/LAZARUS & gasten (online / livestream)

In 1787 schreef Thomas Jefferson, een van de Founding Fathers van de VS: ‘Als ik zou moeten kiezen tussen een regering zonder kranten of kranten zonder regering, dan zou ik geen moment mogen aarzelen om het tweede te kiezen – maar dat betekent wel dat iedereen die kranten zou moeten ontvangen en in staat zou moeten zijn ze te lezen.’ Het mag wel duidelijk zijn dat Jeffersons verwijzing naar kranten vandaag met heel wat andere media uitgebreid moet worden, maar de basisstelling blijft: zonder informatieve media, geen representatieve regering. Lees meer

De vraag is echter of media hun opdracht waarmaken. Wat is de realiteit van nieuws, van redacties en van de algoritmes die bemiddelen tussen feit, journalist en publiek? Hoe bepaalt het nieuws onze kijk op de wereld, hoe voedt het onze verbeelding, wat doet het met onze burgerzin en creativiteit? Met die vragen gaat ARSENAAL/LAZARUS een jaar lang aan de slag. Met artistieke producties en verdiepende debatten. Want het recht om te weten en de plicht om te berichten hangen samen met de kwaliteit van ons (samen)leven.

---

1ste debatavond – Wie bepaalt wat nieuws is?

Media liggen in toenemende mate onder vuur. Voor rechtspopulisten zijn ze the Enemy of the People. Voor anderen zijn ze de lakeien van de macht of de status quo. Maar weten we eigenlijk wel hoe media bepalen wat nieuws is, en wat niet? Wie doet dat en waarom? Daarom gaan we het gesprek aan met twee hoofdredacteurs: Seada Nourhussen (Oneworld.nl) en Liesbeth Van Impe (Het Nieuwsblad), met een bijkomende tussenkomst van Angela Quintal (Committee to Protect Journalists) vanuit Zuid-Afrika. Want de strijd om het nieuws is een van de belangrijkste politieke fronten voor de toekomst.

Met breaking art als afsluiter: Lisette Ma Neza wrapt en slamt alle informatie van de avond samen in kant-en-klare poëzie.

---

met Lisette Ma Neza, Seada Nourhussen, Liesbeth Van Impe en Angela Quintal
---
een organisatie van ARSENAAL/LAZARUS, i.s.m. Gie Goris en Thomas More hogeschool

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart ARSENAAL/LAZARUS (UiTPAS)
Hanswijkstraat 63
2800 Mechelen
dinsdag 30 maart 2021 van 20:15 tot 22:00
ARSENAAL / LAZARUS

gratis

www.arsenaallazarus.be/kalender/item/...