LOURDES (Thierry Demaizière & Alban Teurlai)

Met miljoenen zijn ze, de pelgrims die jaarlijks Lourdes bezoeken, het bedevaartsoord waar meer dan 150 jaar geleden de Maagd Maria aan Bernadette Soubirous verschenen zou zijn. Lees meer

Op zoek naar het waarom van die pelgrimages volgden de meermaals gelauwerde documentairemakers Thierry Demaizière & Alban Teurlai met hun camera commentaarloos een aantal van die bedevaarders, en lieten vervolgens de krachtige beelden voor zichzelf spreken in deze stilmakende documentaire.

Hun ‘LOURDES’ laat ons kennismaken met een oord waar iedereen die we in onze flitsende, op winners afgestemde succesmaatschappij liefst zo ver mogelijk wegstoppen zich verzamelt, op zoek naar hoop en steun: lijdende mensen, falende mensen, gebroken mensen, stervende mensen, sukkelaars, gehandicapten, losers en outsiders.

De verhalen van de pelgrims behoeven overigens geen enkele commentaar om elke kijker – gelovig of niet – midscheeps te treffen: er is Jean-Baptiste, een opgewekt jongetje wiens kleine broer terminaal is, en die door zijn vrome vader meegenomen wordt om te bidden voor genezing.

Of Jean, een zakenman die door de ziekte van Lou Gehrig getroffen werd, en die nu compleet immobiel is geworden.
We maken kennis met een man die na een mislukte zelfmoordpoging niet meer kan praten, en die nu moet communiceren door letters op een blad aan te wijzen – waaruit we leren dat zijn cynische, inktzwarte humor nog wél perfect functioneert.
Er is het hartverscheurende verhaal van een tiener die op school vreselijk gepest wordt met haar overgewicht.
Van een oudere man die keer op keer probeert zijn bestaan als travestie-prostituee op te geven, maar daar niet in slaagt.

De impact van hun verhalen en hun zoektocht naar hoop wordt nog versterkt door de sterke visuele kracht van deze film, vol beelden die blijven nazinderen.

In Frankrijk trok ‘Lourdes’ tot ieders verrassing in de eerste maand na de release meer dan 140.000 toeschouwers naar de bioscoop – tot uiteindelijk zelfs de multiplexen hem programmeerden, tussen ‘Aladdin’ en de ‘Avengers’ van deze wereld: het zegt iets over de indruk die deze kleine maar uiterst krachtige documentaire op het publiek maakte.

Internationale Selectie Docville 2021.
Genomineerd voor de César voor Beste Documentaire.

LOURDES
Regie: Thierry Demaizière & Alban Teurlai
F 2020, 95 min.

Vertoning:
MAANDAG 1 NOVEMBER om 20u30

Een organisatie in samenwerking met CCV Vlaams-Brabant & Mechelen en de Mechelse Parochies.

In de pers:
‘Buitengewoon ontroerend, en prachtig in beeld gebracht.’ (****) – Cinemagazine

‘Un film émouvant’ – Le Figaro

‘De personen die gevolgd worden, vertellen hun kwetsbare verhalen. Niets wordt er aan ze gevraagd, de camera observeert slechts. Eerlijker krijg je het niet. ‘Lourdes’ is een intiem en respecterend portret over hoopvolle gelovigen.’ – De Protagonisten

‘Un documentaire poignant et nourri de témoignages émouvants.’ – France Culture

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Filmhuis Mechelen
Minderbroedersgang 5
2800 Mechelen
maandag 1 november 2021 van 20:30 tot 22:00
Filmhuis Mechelen

€ 5,0

Kansentarief voor UiTPAS Mechelen: 1,0

www.filmhuismechelen.be/review/lourdes/
www.filmhuismechelen.be/review/lourdes