LA NUIT DES ROIS (Philippe Lacôte)

Roman is een jonge Ivoriaan die in de beruchte MACA-gevangenis belandt, midden in de jungle.
MACA is daardoor een soort jungle in de jungle, want het is niet alleen de grootste gevangenis van Ivoorkust, maar ze staat ook bekend om de penibele omstandigheden waarin de gevangenen er verblijven. Lees meer

Bovendien is de échte leiding van de gevangenis niet in handen van de bewakers, maar van de gevangenen zelf: de huidige ‘caïd’ is Barbe Noir, een oudere gangster die bepaalt wat wel en niet kan binnen de gevangenismuren.

Het leiderschap van ouder wordende Barbe Noir staat echter ter discussie bij enkele jongere rivalen, en bovendien is hij terminaal ziek, waardoor zijn positie enorm verzwakt is.

Om zijn rijk te verlengen en tijd te winnen roept hij een aloud ritueel op: een gevangene moet tijdens de nacht van de bloedmaan een verhaal vertellen dat de hele nacht duurt, non-stop.
Barbe Noir kiest nieuwkomer Roman uit om die twijfelachtige “eer” te vervullen, want als hij er niet in slaagt het verhaal een hele nacht geloofwaardig en boeiend te laten voortgaan, wacht hem de dood.

En zo begint de uitermate nerveuze en angstige Roman aan een verhaal over Zama King, een legendarische outlaw…

De moeder van regisseur Philippe Lacôte was leidster van een Ivoriaanse oppositiepartij, en belandde daardoor zelf ooit als politieke gevangene in de MACA.
De basis van de film is dus gebaseerd op persoonlijke observaties en ware feiten: zo heeft de beruchte Zama King echt bestaan (hij werd in 2015 uiteindelijk gelyncht en verbrandt door de bevolking), en ook de ‘nuit des rois’ is een bestaande praktijk in de MACA.

De film heeft veel van een woest meanderende koortsdroom, waarbij Lacôte de metafoor van de gevangenis gebruikt om de politieke chaos en beklemming in zijn land te verbeelden. Ook de traditie van de griots, de Afrikaanse verhalenvertellers, is nooit veraf.

‘LA NUIT DES ROIS’ werd door Ivoorkust ingezonden voor de Oscars 2021.

LA NUIT DES ROIS
Regie: Philippe Lacôte
F-Ivoorkust, 92 min.

Vertoning:
MAANDAG 18 OKTOBER om 20u30

Een vertoning in het kader van het AFRIKA FILMFESTIVAL!

In de pers:

‘Un conte halluciné dans l’esprit des griots. Voilà un film sur la prison qui ne ressemble à nul autre. A voir!’ – Le Monde

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Filmhuis Mechelen
Minderbroedersgang 5
2800 Mechelen
maandag 18 oktober 2021 van 20:30 tot 22:00
Filmhuis Mechelen

€ 7,0

Kansentarief voor UiTPAS Mechelen: 1,5

www.filmhuismechelen.be/review/la-nui...
www.filmhuismechelen.be/review/la-nui...