Fototentoonstelling Unsung Heroes

Unsung Heroes : sterfotograaf Denis Rouvre & Dokters van de Wereld zetten onzichtbare heldinnen in de spotlights Lees meer

Isabelle Hupert, Robert De Niro, Emmanuel Macron: weinig beroemdheden die nog niet door sterfotograaf Denis Rouvre werden geportretteerd. De drievoudig World Press Photo Award Winnaar is vermaard voor zijn portretten van al wat glittert, blinkt en gonst. Het contrast met zijn nieuwste fotoproject #UnsungHeroes kon niet groter zijn.

Een jaar lang trok de fotograaf samen met Dokters van de Wereld de wereld rond, van Bulgarije, Palestina tot Nepal, op zoek naar onzichtbare heldinnen. Ze heten niet Vanessa Paradis, wel Rajwa, Sofia of Bettina. #UnsungHeroes is een ode aan taaie vrouwen die in de luwte een dagelijkse strijd voeren voor meer rechtvaardigheid, meer gelijkheid, meer waardigheid. Samen met Dokters van de Wereld geeft Denis Rouvre deze vrouwen een gezicht en een stem. Rouvre maakte in totaal 60 portretten in evenveel projecten van Dokters van de wereld. De expo opende in het najaar van 2019 in Frankrijk en gaat nu van start in de Kazerne Dossin te Mechelen.

----

“De eerste portretten maakte ik in Bulgarije bij vrouwen uit de Roma-gemeenschap. Ze leefden in smerige gettowijken en werden gedwongen als tiener te trouwen en kinderen te krijgen. Ik zal niet liegen: tijdens dit project heb veel gruwelijkheden gezien. Ontheemde Syriërs en Palestijnen die geteisterd worden door geweld, Congolezen en Colombianen die ten prooi vallen aan seksueel geweld. Maar ook in onze eigen Europese hoofdsteden werd ik geconfronteerd met extreme armoede, huiselijk geweld, groepsverkrachtingen, mishandeling en uitbuiting.
De afgelopen dertig jaar heb ik veel vrouwen gefotografeerd, vaak gestileerde en glamoureuze foto’s. Voor dit project portretteerde ik vrouwen in al hun puurheid, inclusief de blauwe plekken en littekens op hun huid. De Unsung Heroes die ik heb ontmoet, treden vanuit de schaduw in het licht , kijken recht in de camera en vertellen over hun kracht om steeds weer op te staan en te blijven vechten.”
- Denis Rouvre, fotograaf.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Kazerne Dossin
Goswin de Stassartstraat 153
2800 Mechelen
Van 1 juli 2020 tot 25 oktober 2020 (do van 9:00 tot 17:00, vr van 9:00 tot 17:00, za van 9:30 tot 17:00, zo van 9:30 tot 17:00)
Kazerne Dossin

gratis

info@kazernedossin.eu
015 29 06 60
www.kazernedossin.eu/NL/Agenda/Tijdel...