Filmhuis: Gloria Bell + Slotfeest!!!!!

Film, Drama

Damn, alwéér een Filmhuisseizoen voorbij! Lees meer

Maar we eindigen 2018-19 uiteraard wél in stijl, met een heerlijke slotfilm die de ideale aanloop vormt tot ons traditionele after film-slotfeest: ‘Gloria Bell’ van de Chileense topregisseur Sebastian Lelio (‘Una Mujer Fantastica’), en met een – alwéér – grootse Julianne Moore in de hoofdrol.

Gloria Bell is een gescheiden vrouw van ergens in de vijftig: nuchter bekeken staat ze eigenlijk niet meer zo héél ver van haar pensioen, maar aan dat gruwelijke schrikbeeld (Oud! Rimpels! Steunkousen! Over kwaaltjes zeurende leeftijdsgenoten! Dood!) wil ze niet eens denken.
In haar hoofd is ze nog altijd een vitale dertiger met nog een hele toekomst voor zich, enaangezien haar kinderen volwassen en het huis uit zijn, hoeft ze naar niemand te kijken in haar zoektocht naar geluk en liefde. En dus stort ze zich op dansfeestjes, waar ze de charmante Arnold (de altijd prima John Turturro) ontmoet – ook in de vijftig, ook gescheiden, en ook op zoek naar die extra sprankel in zijn leven…

Lelio levert met ‘Gloria Bell’ een perfect geschilderd (en mogelijk pijnlijk herkenbaar) portret van de middenklasseblues anno 2019 af: vastgelopen in een kantoorjob die wel brood op

de plank brengt (maar die je toch ook niet echt opwindend kan noemen, laat staan glamoureus), tacky after work-feestjes vol lotgenoten, de gênante stiltes tijdens een eerste date die op je 57ste even gênant blijken te zijn als op je 16de (om van de akelige cliché-openingszinnen nog maar te zwijgen!), pijnlijke ontmoetingen met de ex, dochters die tijdens een backpacktrip een relatie met een Scandinavische surfer beginnen, zonen die ook wat meer fut en ambitie zouden mogen tonen…

‘Gloria Bell’ is een Amerikaanse remake van Lelio’s eigen Chileense arthousehit ‘Gloria’, maar voor één keer blijkt de remake geen papperige, Hollywoodiaans afgevlakte versie van het origineel, maar gewoon een veel bétere film.

Dat is niet alleen te danken aan de fantastisch subtiele wijze waarop Julianne Moore het hoofdpersonage vorm geeft, maar ook aan de fraai uitgewerkte nevenpersonages (Caren Pistorius en Michael Cera zijn er allebei boenk op als Gloria’s kinderen), aan de bitterzoete humor, aan de mooie, kleurrijke pastelfotografie én aan de volstrekt onweerstaanbare soundtrack: Lelio’s huiscomponist Matthew Herbert zorgt voor een warm klankendekentje, en de cheesy seventiesdisco en eighties-hits waar Gloria zo van houdt zorgen ervoor dat de neiging tot óók luidkeels meebrullen soms moeilijk te onderdrukken zal zijn.

Achteraf zorgen wij op ons slotfeest niet alleen voor nog méér onweerstaanbare disco, maar ook voor een drankje + hapjes voor alle trouwe Filmhuisgangers. Tot volgend seizoen!

GLORIA BELL
Regie: Sebastian Lelio
USA-Chili 2019, 102 min.

Toon kaart Cultuurcentrum Mechelen - Auditorium
Minderbroedersgang 5
2800 Mechelen
di 18/06/19 van 18:30 tot 20:20, van 20:30 tot 23:30
Filmhuis Mechelen

€ 6,0

Kansentarief voor UiTPAS Mechelen: 1,0

www.filmhuismechelen.be