Filmhuis: 1917 (Sam Mendes)

6 april 1917: Blake en Schofield, twee jonge Britse korporaals, krijgen de opdracht aan een ander Brits bataljon te gaan melden dat ze in een vijandelijke val dreigen te lopen.
Probleem 1: als ze de boodschap niet op tijd overbrengen, zullen duizenden Britse soldaten sneuvelen.
Probleem 2: om dat ander bataljon te bereiken, moeten ze door vijandelijk gebied zien te geraken.
Blake aanvaardt de missie onmiddellijk, want zijn broer zit in het bataljon dat bedreigd wordt. Schofield daarentegen heeft de twijfels die ieder zinnig mens zou hebben, want de kans dat ze dit overleven is uiterst klein…
Regisseur Sam Mendes (‘American Beauty’) en zijn meester-cameraman Roger Deakins (bekend van zijn vele briljante samenwerkingen met o.a. de Coen Brothers) gaan niét voor rauw pseudo-documentair oorlogsrealisme, maar kiezen voor ronduit virtuoze pure cinema: dat de hele film in één lang shot lijkt te zijn gefilmd is niet alleen een technisch en filmisch hoogstandje, maar zuigt de kijker ook mee in het zog van de twee protagonisten en hun waanzinnige opdracht.
De manier waarop Mendes de absurde, nihilistische, soms bijna surrealistische oorlogssituatie in beeld zet roept herinneringen op aan die andere grote oorlogsklassieker, ‘Paths of Glory’ van Kubrick.
Naast de jonge hoofdrolspelers Dean-Charles Chapman en George Mackay ziet u in de bijrollen o.a. Colin Firth, Richard Madden en Benedict Cumberbatch. Kortom: niks dan filmische topkwaliteit, en terecht overladen met lof en prijzen alom. Meesterlijk!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Filmhuis Mechelen
Minderbroedersgang 5
2800 Mechelen
vr 6 maart 2020 van 20:45 tot 22:15 ma 9 maart 2020 van 18:30 tot 20:15
Filmhuis Mechelen

€ 6,0

Kansentarief voor UiTPAS Mechelen: 1,0

www.filmhuismechelen.be/filmfiche/1917