Europees Forum met o.a. Navi Pillay, Pankaj Mishra, Geert Mak

Verkiezingen, referenda, praatprogramma’s en sociale media: overal verdringt de polarisering het samenleven. Verwijten en beledigingen gelden als vrije meningsuiting, terwijl vrije meningsuiting steeds vaker gezien wordt als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Rechten en vrijheden staan centraal in de “onze waarden”, maar worden aangevallen door extremisten en dreigen opgeschort te worden om het extremisme te bestrijden. Lees meer

Houdt de liberale rechtsstaat in 2017 op te bestaan? Of zal het toch zo’n vaart niet lopen? Hoe staat het met de burgerlijke vrijheden en mensenrechten in tijden van polarisering? Op de slotavond van het Europees Forum loodsen internationaal vermaarde sprekers je door een bijzonder boeiende avond.

INTERNATIONALE SPREKERS:

NAVI PILLAY (Zuid-Afrika) werd wereldwijd bekend als een van de meest prominente verdedigers van de mensenrechten. Ze komt spreken over de universaliteit en de ondeelbaarheid van de mensenrechten in een wereld van diversiteit binnen naties en culturen.
Navi Pillay was VN Hoge Commissaris voor Mensenrechten van 2008 tot 2014, voordien rechter aan het Internationaal Strafhof in Den Haag, voorzitter van het Rwanda Tribunaal in Arusha en rechter aan het Zuid-Afrikaans Hooggerechtshof. Voor het einde van de Apartheid verdedigde zij de rechten van gevangenen op Robbeneiland, waaronder Nelson Mandela. Ze was de eerste rechter die verkrachting als oorlogswapen erkende.

PANKAJ MISHRA (India) focust tijdens de slotavond op de kwetsbaarheid van de mensenrechten in een wereld waarin soevereine natiestaten afbrokkelen en de democratie voor enorme uitdagingen staat. Een week voor het Europees Forum lanceert hij zijn nieuwe boek 'Tijd van woede' in het Nederlands.
Pankaj Mishra schrijft regelmatig voor de New York Review of Books, the Guardian en the New Yorker. Hij buigt zich over de nieuwe uitdagingen voor de democratie en de kwetsbaarheid van mensenrechten in een wereld waarin soevereine natiestaten afbrokkelen. Zijn boek 'Op de ruïnes van het imperialisme' zorgde in Groot- Brittanië voor hevige polemiek, en 'Temptations of the West' werd in Zuid- Azië met veel debat onthaald.

GEERT MAK (NL) auteur van ‘In Europa’, jurist en journalist, gaat in gesprek met Bart Somers, burgemeester van Mechelen en met filosofe Alicja Gescinska over de vraag: 'Overleven universele rechten en vrijheden de 21ste eeuw in Europa?'

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Sint-Romboutscollege
Veemarkt 56
2800 Mechelen
donderdag 27 april 2017 van 20:00 tot 22:00
OP.RECHT.MECHELEN.

€ 8,0

Kansentarief voor UiTPAS Mechelen: 1,5

brugge.iticketsro.com/uitinmechelen/n...
www.oprechtmechelen.be