Ein Kind geboren zu Bethlehem

Concert, Klassieke muziek

LAATSTE TICKETS TE BEKOMEN OP 015/33.11.03 Lees meer

Kerstmuziek aan het hof van de prins-aartsbisschoppen van Salzburg.
In 1992 werd door Mozarteum-docent Wolfgang Brunner de Salzburger Hofmusik heropgericht. Daarmee is dit ensemble zowat de reïncarnatie van voornoemde prins-aartsbisschoppelijke Hofmusik.

In de Hanswijkbasiliek verplaatsen wij ons met hen naar de glansrijke tijd van de aartsbisschoppen van Salzburg en zijn er gast op een kerstconcert aan het prins-aartsbisschoppelijke hof.

Eeuwenlang oefenden de aartsbisschoppen van Salzburg naast de kerkelijke ook de wereldlijke macht uit in de Mozartstad. Belangrijke musici en componisten, met voorop W.A. Mozart en Michael Haydn, drukten als hofkapelmeester en als domorganist hun stempel op hun wijd en zijd vermaarde prins-aartsbisschoppelijke Hofmusik.

Met het vertrek van W.A. Mozart uit Salzburg en het overlijden van diens vriend en opvolger Michael Haydn als hof- en dom-organist werd in 1803, ook ten gevolge van de secularisatie, ook de zo roemrijke Hofmusik ontbonden. Zo kwam er een einde aan de representatieve en uitermate pronkvolle hofhouding die, vooral in de 17de en 18de eeuw, het glansrijke muziekleven in Salzburg bepaalde.

Het programma spant een boog tussen de laat-middeleeuwse muziektraditie in Salzburg; welke melodieën Mozart, Michael Haydn en hun tijdgenoten uit de 3Wiener Klassik” nog gekend hebben. We maken vooral ook kennis met de hoog-virtuoze hoofse barokke kerkelijke traditie aan het hof van de Salzburger prins-aartsbisschoppen, die de culturele voedingsbodem vormde, waardoor een genie als Mozart kon ontluiken.

Je zal ook kennismaken met vele werkjes die allen in dezelfde geest van Franz Grubers Stille Nacht zijn ontstaan. Zij die ze schreven zijn vandaag zo goed als vergeten, ware het niet dat hun composities door Wolfgang Brunner en zijn Salzburger Hofmusik weer 'opgegraven' werden, waardoor wij jou een uniek kerstconcert kunnen aanbieden.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek
Hanswijkstraat zn.
2800 Mechelen
zo 15/12/19 van 15:00 tot 17:00
Haydn-Genootschap Vlaanderen
€ 22,0
015.33.11.03
tickets.mechelen.be/uitinmechelen/nl-...
users.telenet.be/servus