De stad Nekkerspoel bij Mechelen

Lezing of congres, Erfgoed

In 1578 werd Nekkerspoel grotendeels met de grond gelijk gemaakt tijdens de godsdienstoorlogen. Uit de omvangrijke hoeveelheid historische gegevens die nu beschikbaar is, komt Nekkerspoel naar voor als een kleine, maar volwaardige stad. De lezing zoomt in op die levendige, historische wijk. Spreker Frank Kinnaer werkt voor de Archeologische Dienst Stad Mechelen. Lees meer

De wijk Nekkerspoel leeft weer op. Dat blijkt uit de nieuwsberichten van de afgelopen jaren. In 2011 verschenen overal in de wijk straataffiches met daarop de slogan ‘Cool, ik woon op Nekkerspoel!’. Het nieuwe zwembad de Nekkerpool opende in 2013. De F1-fietsostrade werd geopend in 2015. In 2016 werd de Nekkerspoelstraat heraangelegd en werd de renovatie van het stationsgebouw gestart.

Een studiebureau werd aangesteld om het het traject van de fietsostrade tussen Mechelen en Zemst te ontwerpen. De stad Mechelen diende bij de Vlaamse overheid het ‘Nekker Nova’-project in, dat moet onderzoeken hoe de buurt rond het station Nekkerspoel verder kan worden ontwikkeld. De opening van een nieuw stadspark in de Kalverenstraat is aangekondigd voor de zomer van 2018.

Een aantal van die ontwikkelingen zullen een impact hebben op het bodemarchief. Daarom is het nuttig om ook het verleden van Nekkerspoel eens terug onder de loep te nemen. De focus ligt daarbij op de periode vóór 1578, toen Nekkerspoel grotendeels met de grond gelijk werd gemaakt tijdens de godsdienstoorlogen. Uit de omvangrijke hoeveelheid historische gegevens die nu beschikbaar is, komt Nekkerspoel naar voor als een kleine, maar volwaardige stad. De lezing zoomt in op die levendige, historische wijk.

Frank Kinnaer studeerde geschiedenis aan de Universiteit Gent. Sinds 2001 werkt hij voor de Archeologische Dienst van de Stad Mechelen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Frank Kinnaer
Toon kaart Stadsarchief Mechelen
G. de Stassartstraat 145
2800 Mechelen
di 21/03/17 van 20:00 tot 21:30
Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen
gratis
www.oudheidkundigekring.be